Ondertekening realisatie- en koopovereenkomst Zuidelijk Havengebied Alblasserdam

Vandaag is de realisatie- en koopovereenkomst Zuidelijk Havengebied Alblasserdam ondertekend. Hiermee komt woningbouw in dit gebied weer een stap dichterbij. Wethouder Kraijo zette zijn handtekening namens de gemeente Alblasserdam. Vanuit de ontwikkelcombinatie ondertekenden Michiel Verschuuren (Stevast Ontwikkeling BV uit Capelle aan den IJssel) en Tomas van den Berg (De Langen & Van den Berg Vastgoed BV uit Bergambacht) de overeenkomst.

De betrokken partijen hebben er alle vertrouwen in dat deze samenwerking leidt tot een mooi plan. Een Zuidelijk Havengebied dat ruimte biedt aan allerlei soorten woningen. Van sociale huur en woningen voor starters tot gezinswoningen en appartementen voor ouderen. In de plint op de begane grond komt ruimte voor horeca en vrijetijdsbesteding, zoals een sportschool.

Plannen uitwerken

“De komende tijd zullen wij de plannen verder uitwerken,” vertelt Tomas van den Berg namens de ontwikkelcombinatie. “Met een gezonde woonomgeving, hoge duurzaamheidsambities en veel groen. Een kwalitatief plan dat goed past bij de locatie Zuidelijk Havengebied.

“Er wordt al 20 jaar gesproken over de ontwikkeling van dit laatste stukje havengebied in Alblasserdam,” vult wethouder Kraijo aan. “Nu is het tijd om ideeën om te zetten in concrete plannen en uitvoering. Ik ben blij dat we deze mijlpaal bereikt hebben. Er liggen nu duidelijke afspraken over de verdere realisatie. Het Zuidelijk Havengebied wordt een fijne plek om te wonen en te recreëren.”

Prettige woon- en werkplek

Het Zuidelijk Havengebied is al jarenlang een braakliggend ontwikkelgebied direct grenzend aan de entree van het dorp. De komende jaren wordt het havengebied van Alblasserdam ontwikkeld tot een levendig onderdeel van het dorpscentrum. Met de komst van woningen, parkeerplaatsen en commerciële functies verandert het Zuidelijk Havengebied in een prettige woon- en werkplek.

Het plan op hoofdlijnen voorziet in ongeveer 152 woningen, waarvan ongeveer 60 in de categorie sociale huur/ koop. In december vorig jaar heeft de gemeenteraad met dit plan ingestemd. Ook komt er ruimte voor commerciële activiteiten, bijvoorbeeld kleinschalige horeca. Een parkeergarage en parkeerplaatsen in de open lucht zorgen voor voldoende parkeergelegenheid. De ontwikkelaar gaat deze plannen nu verder uitwerken tot een definitief ontwerp. Dat ontwerp wordt eind 2022 aangeboden aan de gemeenteraad. Als alles volgens planning verloopt, start de bouw eind 2023.